Monday, May 22, 2006

horor och huliganer

Nu har jag i veckor förundrats över turerna kring fotbolls-vm i Tyskland och prostitutionsproblemet.

Jag tycker det är helt horribelt att man så iskallt kan anta att när så många män samlas på samma plats, så många fotbollsfans, då kommer det att säljas en sjuhelvetes massa sex. Det är något som tagits för givet i alla medier, och tydligen förbereder sig tyskarna inför värsta sexinvasionen. Det fixas reklamklampanjer, portabla boreller, tolkar för att kunna översätta mellan kund och säljare, gud vet allt.
Det sägs att mycket av det är för att öka de prostituerades komfort, vilket ju känns som en piss i havet. Det finns till exempel säkerhetsalarm, nödutgångar, kondomautomater etc, och så finns det ju någonstans att sitta och vänta på kunderna. Det känns som ett enda stort sex-McDonalds. Öka deras komfort? De flesta skulle ha andra jobb om de kunde. prostitution är ett sådant där yrke som folk älskar att försvara med argumentet att "Det bara är ett vanligt jobb och dessutom världens äldsta", men på frågan om de skulle vilja att deras barn också blev prostituerade säger de alla nej, det skulle de helst inte vilja. Varför då, om det nu är ett så vanligt jobb? Jo, därför att det är inget vanligt jobb. Det finns säkert många som har jobb de tycker är astråkiga och som skulle önska sina barn roligare jobb. Men det är inte många som skulle vilja skydda sina barn från att få samma yrke som de själva har. Och där finns den feta skillnaden.

JÄMO, Claes Borgström, tycker att Sverige borde bojkotta fotbolls-vm eftersom prostitution är lagligt i Tyskland.
Lars Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet tycker att det är en politisk fråga som inte har med fotboll att göra och att alla som åker dit får ta ansvar för vad de gör på sin fritid.
Och även om jag gillar Claes Borgström av hela mitt hjärta och verkligen tycker det är asbra att prostitution inte är lagligt i Sverige, så är det inte en aktion som jag tror skulle förändra något ute i Europa.
Prostitution kommer med största säkerhet inte att bli olagligt i Tyskland för att Sverige bojkottar vm, även om det sätter debatten i fokus. Om Sverige låter bli att delta kommer inte alla de miljoner fotbollsfans som reser dit att låta bli att köpa sex. Det krävs mycket mer än så för att förhindra det.
Däremot borde man kräva av det svenska landslaget och den administration som åker med dem att de inte ska involvera sig i dylika aktiviteter och att det kommer att resultera i avstängning. Spelarna åker för att representera Sverige och i Sverige är prostitution olagligt.
Och Lagrell gör mig direkt besviken när han säger att JÄMO inte är realister och slår ifrån sig förslaget, istället för att själv komma med förslag på vad man faktiskt skulle kunna göra. Och inte en politsik fråga?
Svenska Spel är svensk fotbolls huvudsponsor som så vitt jag vet väl är statligt? De borde väl kunna ställa krav på de spelare som de sponsrar, till exempel att de inte köper sex när de representerar Sverige som ett fotbollslag?
Hela överskottet från svenska Spel tillfaller idrottsrörelser och svenska statskassan och man kan tycka att man via Svenska Spels sponsorskap skulle kunna ställa vissa krav på spelartruppen att föregå med gott exempel.
Och att de pengarna går till idrottsrörelsen är fanimej politik. Tänk om svenska staten skulle säga att det är på inga sätt okej att någon i den svenska truppen köper sexuella tjänster och gör ni det så är ni avstängda, från vm och svensk fotboll, för vi tolererar inte det här, hur bra ni än är. Det är politik när idrotten får pengar av staten och i utbyte mot dessa pengar borde man kunna kräva att de idrottare som representerar Sverige, när de gör detta, håller sig till de värderingar som är uttryckta i svensk lag.
Det är inte okej att köpa människor. Det är inte okej att stödja ett arrangemang som så säkert kommer att generera trafficking. Det är inte okej att inte inom idrotten försöka förebygga att det händer.
Så pass lite engagemang i frågan från fotbollsrörelsens sida är fanimej skrämmande.
Som en global sportorgantisation är FIFA förpliktigat att följa internationell och nationell lag. Vår uppgift är att arrangera FIFA:s tävlingar i enligthet med gällande bestämmelser. När det gäller socialt ansvarstagande arbetar FIFA sedan många år med kampanjer med FN-organisationer och NGO:s. VM 2006 i Tyskland är tillägnat barnens rättigheter, freden och kampen mot diskriminering", säger Joseph S. Blatter.
Samtidigt som det i tyskland förs stora reklamkampanjer för vart och hur man akn köpa sex när man är på fotbollssemester. DET borde fanimej inte vara okej, om FIFA nu är så måna om barnen, om nu socialt ansvar är så viktigt. FIFA borde inte blunda för att fotboll kopplas ihop med prostitution på ett så självklart sätt utan ställa till med oväsen, borde inse att det kommer att förekomma trafficking av både barn och vuxna inför ett så stort förväntat sexjippo, som tyska bordeller nu verkar vilja göra av vm.
Staten borde via Svenska Spel kunna kräva mer engagemang i frågan av Svenska Fotbollsförbundet.
Allt annat är att sätta på sig skygglapparna och hoppas att någon annan tar tag i problemet, vilket är precis vad både FIFA och Svenska fotbollsförbundet verkar göra.

/L.

1 comment:

Hedwig said...

Intressant artikel om just detta finns i senaste arena.

Bra skrivet.