Wednesday, November 30, 2011

...och såhär normaliserar man användningen av rasistiska glåpord:

Går in på Bloggkommentatorerna och blir lite paff över att de skriver typ "vad är det för tattare som jobbar där?" ang en webbsida.
Det verkar andra i kommentarsfältet också bli.
Bloggkommentatorerna själva slår ifrån sig:
"Ojdå, det var väldigt vilket liv det blev kring mitt ordval tattare. Ingen jag känner använder ordet tattare när de menar Romer. Jag menade absolut inte Romer när jag skrev tattare. Om ni tolkade det så så ber jag om ursäkt. Tattare är vid sidan av den nedsättande benämningen på resandefolk, ett dialektalt ord som används i västra Sverige för någon som beter sig ohyfsat, respektlöst och dumt. Ni kan ju kalla mig för tattare efter detta om ni vill. ;) Ord kan ha flera betydelser och ordet tattare faller bra i mun när man pratar göteborgska. Kanske därför det har blivit avdramatiserat dialektalt sett eftersom det används relativt ofta här?"
Alltså maken till idiotiskt försvar för att få lov att slänga sig med precis vilka nedsättande uttryck som helst utan att behöva ta konsekvenserna av det har jag aldrig sett. "Ordet tattare faller bra i munnen när man pratar göteborgska", det är ju så man får lite flimmer för ögnen.
Jaha, så då är det okej om jag säger neger till folk hit och dit också, för det faller ju så bra i munnen på stockholmska? Särskilt när jag inte ens pratar om en person med svart hudfärg, utan menar någon som är dum, lat, primitiv och bra endast på saker där det krävs rytmkänsla. Ni vet, sådana fördomar som finns om negrer! Så jag tar bara ocks äger neger så fort jag menar vem som helst jag tycker är dum och lat, för jag menar då hjälper jag väl inte alls till att förstärka ordets negativa betydelser, eller hur?
Det spelar ingen roll att Bloggkommentatorerna tycker att det här negativa ordet inte åsyftar zigenare eller resande för er del eller i sin landsända, historiskt gör det faktiskt det i hela Sverige.
För att göra det extremt pedagogiskt: säger man någonsin tattare och menar något alldeles ovanligt bra, en positiv stereotyp för någon eller något det är åtråvärt att vara? Nej, precis. Då kanske det är dags att fundera över hur man själv en negativ bidrar till att sprida en negativ fördom kring gruppen genom ordet. De som inte har någon relation till ordet är inte de som blir kränkta av att det används nedvärderande.
Sluta ursäkta att du uttryckte dig rasistiskt och bara säg något i stil med "Förlåt, jag tänkte med röven, det bara slapp ut, jag ber så hemskt mycket om ursäkt, jag ska anstränga mig för att tänka innan jag skriver i fortsättningen, naturligtvis förstår jag varför man inte kan använda nedsättande slang om en etnisk grupp man inte själv tillhör."

Liksom, vuxna kvinnor, VET HUT!

2 comments:

Isabella Swan said...

Eh, svenskakunskaper anyone? Vad betyder "tattare" om det INTE betyder "zigenare (eller motsvarande)"? I och för sig kan man välja att definiera om orden till att betyda vad man vill, språket är ju godtyckligt, men då kommer det att bli jääääääävligt svårt att kommunicera med andra.

Josefin said...

Jag blir helt matt över alla som kämpar som galningar för rätten att bete sig som totala idioter. Hur svårt ska det vara liksom? Likadant med alla puckon som kräver att få säga negerboll...