Thursday, January 05, 2012

Om du inte vill misstas för en date rapist föreslår jag att du slutar uttrycka dig som en.

Om man måste börja en text med att be om ursäkt för det man tänker säga i den är det väl rätt lätt att konstatera att vederbörande eventuellt borde ha hållit truten istället. Man är då farligt nära att avsluta nästa mening med "...men det får man väl inte säga i det här landet!!" Om man sedan så fort folk hunnit läsa den måste skriva en helt ny extra ursäktande text borde det vara ett kvitto på hur fel ute man var från början.
Vad kul att det är denne man som ska förklara för de som "inte varit ute i svängen" eller hållit på med "game och raggning" hur det funkar! Ni får ursäkta om jag skulle sky en bok om raggning med honom på omslaget som pesten.

Vi kan ju börja med den första texten. Varför gör den mig så pissed off? Inte är det för att skribenten lyckats pinpointa att det fortfarande är mindre dramatiskt för män än för kvinnor att ha haft många sexpartners i alla fall. Jag trodde att det var lite old news, men tydligen behöver uppfinnandet av hjulet konstateras om och om igen. Med det sagt menar jag inte att ingen kvinna någonsin resonerat eller betett sig så som texten beskriver. Det är nu en gång för alla så att det står alla inblandade fritt att ändra sig angående om de vill ha sex eller inte. En tjej som inte sagt "jag tänker inte ha sex med dig, bara så du vet" kan ha ändrat sig när ni väl kommit hem till sänghalmen. Och tvärtom, kan jag tyvärr upplysa om. Helt lagligen!
Det som gör mig tjurig är att texten befäster några jävligt trista fördomar om män och kvinnor.
För det första så kanske inte precis alla kvinnor är oroliga över sin slampstämpel exakt hela tiden. Det finns en massa kvinnor där ute som inte oroat ihjäl sig över sitt "rykte" när de valt att gå hem med någon de tycker är superhet första kvällen de träffar denne. How do I know? I freaking know a bunch of them! Om en snubbe dagen efter ett one night stand anklagar en för att vara slampig vet man att han är en idiot man aldrig behöver ringa igen. När man är så gammal att man börjar ragga på folk på krogen kanske man skulle lägga en del av högstadieattityderna bakom sig, även som tjej. Det är inte hela världen om en kille har en moralisk komass som säger att du är en slampa. Du kan bara skita i honom och aldrig ge honom tillfälle att oroa sig över din eventuella slampighet igen. Du behöver över huudtaget inte använda dina one night stands eventuella uppfattning om ditt "rykte" som måttstock för hur du behöver bete dig för att skydda detta "rykte".

Vidare kanske man kan anta att om en kvinna säger att hon inte tänker ha sex med mannen hon ändå kan tänka sig att följa med hem eller ta hem så kanske det är en fingervisning om att hon inte är fullt så extremt bekväm i situationen som den andra texten måste förtydliga. How do I know this? Cause I've freaking done it a bunch of times!
Jag har inget tre dejter innan sex-patos jag lever efter, men ibland vet man att man vill gå hem och ligga. Då kan man glatt göra det. Andra gånger vet man inte riktigt säkert. Ja, vissa gånger vill folk säkert testa hur personen reagerar på att man säger så till dem, kanske för att försöka bena ut vad för slags person det här är, om man nu precis träffat dem. Inte så konstigt kanske. Men jag har flertalet gånger sagt det för att jag ofta inte vill ligga med folk jag bara känt i 6 timmar ute på krogen, av flera olika anledningar.  Jag vill t ex inte ligga med någon för första gången och vara helt galet packad. Jag vill känna att den här personen verkligen förstår att ett nej helt orubbligt är ett NEJ i alla sexuella situationer, att jag tror att den här personen är någon som greppat det. Jag kanske inte känner personen tillräckligt för att ha lust att ha sex med dem än. Med vissa vet man med en gång, med andra inte. Jag vill även påtala att det inte handlar om att alla kvinnor behöver ha "djupa känslor" för att vilja ha sex. Jag vill ha gjort bedömningen om jag kan lita på personen ifråga. Litar jag på att denne respekterar mina ja och nej? Litar jag på att denne använder kondom när vi kommer överens om det? Litar jag på att denne inte är Patrick Bateman?
Det är inte slutshaming det handlar om, det är att försöka undvika rapeshaming i efterhand när det står klart att man borde ha kunnat "vänta sig" att "titta på min nya 3D-tv" egentligen betydde sex.
Att säga "om du säger si kommer du aldrig att få ligga, men om du bara säger så här så kommer hon garanterat att ligga med dig samma kväll fast hon först sagt nej", det är ju inte bara att visa upp en helt vrickad syn på respekt för en sexpartner och deras tydligt satta gränser, det är ju även att porträttera alla män man tilltalar som aktörer i texten som totala svin.
Allt de ALLTID vill är att ligga och de vill ALLTID det. Ingen man har NÅGONSIN tyckt att det var okej att inte ligga med en tjej första kvällen han träffat henne, it's unheard of! Dessutom vill män ALLTID, har ni hört det? Om en man inte vill kan en kvinna alltså dra slutsatsen att han är impotent eller hon ful, för män vill alltid alltid alltid ALLTID ligga.

Den första exempelsnubben som säger "nej du är skyldig mig sex efter alla drinkar och allt hångel" är ju i alla fall helt tydlig med hur han ser på situationen. Den andra exemeplsnubben som enligt Dennis sköter sina kort rätt när han säger "nej sex ska vi inte ha" för att få tjejen att lättare ta steget hem till honom är ju ett större svin, om än i det fördolda. Det han säger är ju att om man hånglat en hel kväll man man inte INTE VILJA ha sex, men man kan vara omedveten om att man vill ha sex och då behöva luras in i en situation där man lätt kan välja att ha det.
Men alltså, jag har aldrig hört någon beskriva ett date raping-scenario tydligare! Hon är "inte medveten" om att hon trots att hon säger att hon inte vill ha sex ändå faktiskt vill det. Hennes nej är ett ja. Hon har bara inte insett det än, men det har han.
Way to go att skapa kassa stereotyper som gör det svårare för folk att ha sex utan en triljon udda strategier.
Problemet är att många killar som håller på med raggning inte verkar greppa att tjejer faktiskt vill ligga. De vill ligga lika mycket som killar. Problemet är ofta precis den kultur som Dennis text verkar inom och reproducerar. Texter som den här som porträtterar killar som ständigt jättekåta är ju precis det som odlar kulturen att går du hem med någon får du "skylla dig själv" eftersom man borde ha kunnat vänta sig att han skulle vilja ha sex även om ni kommit överens om att inte ha det.

Om ni tycker tjejer har svårt att fatta att de vill ligga så har jag ett bättre tips.
Here it goes: Låt henne inte få ligga. Tacka för kvällen utanför krogen och ring dagen efter. Eller ta hem henne och ligg inte. Folk har rätt att ändra sig angående vad för sexuell aktivitet de vill engagera sig i ändra fram till ögonblicket det ska hända, man som kvinna!
Vill hon ligga med dig kommer du att få veta det och kan hon inte förmedla det så att du fattar är det dags att hon börjar skylla sig själv för att hon inte får ligga och lära sig vara tydlig. Tex genom att fatta att det hon säger faktiskt gäller. Man kan inte rådissa en kille en hel kväll och sedan ta honom i slipsen halv tre och säga "ska vi gå nu?" Så sluta ställa upp på den behandlingen då! Hand i hand med det måste ju också killar våga acceptera tjejers tydlighet. Om du är rätt säker på att hon gillar killar men ger dig noll respons kan du ju sluta ragga, för hade hon velat ha dig hade hon gett respons. Det är dags att tjejer som inte kan vara tydliga börjar få skylla sig själv om de inte får ligga och ta lite ansvar för att göra sitt bästa för att vara tydliga med vad de vill. Att gå runt och anta att alla killar JÄMT vill ligga och kommer att kläcka ur sig en massa skitsnack de inte menar och direkt ljuga om sina intentioner är inte något som gör tjejer trygga i att gå hem med nya bekantskaper, det är precis DET som är en effektiv grogrund för alla sjuka spel som gör att folk kan skriva böcker som The Game som typ går ut på "klä dig färgglatt!!".

PS. Ett annat skäl att i framtiden stoppa allt den här snubben säger på stället det hör hemma, dvs i papperskorgen, är att han inte skulle tycka det vore OK om hans framtida son ville vara Lucia. Då skulle han ta ett "man to man-snack" med honom och säg att han ska bli kung bland tjejerna genom att vara tomte, inte Lucia! Wow, vilken modern och härlig syn på små barn! Kung bland tjejerna, minsann. Inget utrymme för en homosexuell son eller att framtida tjejer kanske skiter i om killar vill vara Lucia, här är det in med kidsen i den riktigt trånga smala könsrollsfållan som gäller!

7 comments:

Isabella Swan said...

Alltså, det kanske bara är jag som är en sur gammal kärring, men mitt intryck är att detta med oron för slampighet och hur fult det är för en tjej att vara en slampa är något som finns mycket mindre i tjejers medvetanden än i killars. Sure, att ligga runt utan eftertanke är knappast något som ses som bra och vettigt - mest för just detta med "utan eftertanke" och vad det innebär för sjukdomsrisk, risk för att inlåta sig med snubbar man egentligen inte är så road av, vilken syn man har på sig själv osv., men då snackar vi ju inte om sex styrd av den egna lusten utan om något som snarast är åt det självdestruktiva hållet, och det är ju i så fall inte heller något som direkt faller under slamprubriken. Men detta med en indelning i "fina tjejer" (som man gifter sig med) och "dåliga tjejer" (som man "bara" ligger med) tycker jag att jag hör om MYCKET mer från killar än från tjejer. Jag har en känsla av att Hr Dennis inte så mycket beskriver tjejers verklighet som det som finns i hans eget huvud.

kattis said...

WORD sister!

peachmebaby said...

Isabella Swan: men ja! Killar vill ofta få det till att det är TJEJER som upprätthåller det här, att det är tjejer som ser varandra som slampor och nedvärderar tjejer som ligger med många osv, men just den där hora/madonna-indelningen är fan inget som tjejer förespråkar eller följer. Och det är den som jag i alla fall ser som det största problemet, man måste vara antingen eller istället för en hel människa, en PERSON med en sexualitet.

Hagga said...

Att den här killen får utrymme, nu, detta år!? Sitter och dikterar villkor för "det sexuella spelet" i sin kungastol på vilka meriter? Är titeln Raggnings(s)expert kod för "kille som fått jävligt mycket fitta" och därmed rättfärdigar honom? ORKA!

Like A Bad Girl Should said...

Isabella:
Jag håller med, jag tror också han projicerar ut det han själv tänker om fina och dåliga tjejer.
Jag tror dock att det kan gnugga av sig på tjejer att höra killar uttrycka sig så här, så att de själva börjar fundera över hur saker de vill göra av egen lust och vilja kan tänkas återspegla dem som "dåliga". Tjejer man inte behöver överlista eller övertala för att få ha sex med tror jag också riskerar att ses som tjejer som kan tänkas vilja ha sex när killen inte vill det, vilket kan skapa en käsnal av krav på killen iom att han förväntas alltid vilja. En del killar kanske gärna ser att de helst är den som bestämmer när och att tjejer gärna går in i rollen av att låta sig övertalas.
Det är iaf en tanke jag får av texten.

Män som Dennis verkar inte greppa att de bara gödslar precis den jord deras problem växer i med sådant här prat.

Like A Bad Girl Should said...

Vidare får jag ofta känslan av att kilalr som säger att de "håller på med raggning och game" ser på det som någon slags hobby. De framstår som om de gillar att ragga snarare än att ha sex, vilket jag tycker känns rätt osympatiskt. Och, om jag får vara lite taskig, tyder på att man inte kan ta kontakt med människor man vill ha kontakt med på ett sätt som gör att de vill vara i närheten av en utan att ta till en miljon trix och strategier. Vilket iaf ger mig en känsla av att sådana snubbar är rätt osympatiska. Jag menar, varför måste de annars fejka personlighet och följa raggningsplaner ur en bok för att få kontakt med t ex tjejer?

peachmebaby said...

LABGS: ja, och varför har de isf sex med tjejerna överhuvudtaget om det är själva raggningen som är det intressanta? DÅ känner man ju sig i alla fall rätt värdelös, om man legat med någon som egentligen inte alls var intresserad av att ligga utan bara av att "fixa" en.

Jag låg runt väldigt mycket då jag var ung utan att bry mig särskilt mycket om vem jag låg med men allt eftersom jag blivit äldre har jag blivit mer selektiv (till stor del för att jag mådde skit då jag var yngre vilket också var anledningen till det mesta liggandet). Det innebär inte att jag måste ha något slags emotionell bindning till killen för att ligga med honom, men däremot vill jag ju verkligen inte ligga med folk som inte verkligen vill ligga med mig. Det är väl liksom själva huvudkriteriet, att han ska vara genuint intresserad av att ligga med MIG, inte vem som helst.