Wednesday, January 04, 2012

Right, ska vi ta tag i det där jävla "tjejsamla" då?

Men Språkrådet, vad trött jag blir.
Jag kan knappt med ord beskriva hur trött jag är på att "tjej-" fortfarande sätts framför saker för att illustrera att det görs lite sämre än om men vanlig människa skulle göra det. En man alltså. Ja, för att tjejsamla är ju om man läser språkrådets definition att vara lite sämre på att samla på saker och att nöja sig med det.
Precis som att en inte ska spela (fotboll, ishockey, whatever) som en kärring eller köra bil som en kärring, för då är man dålig på det, så kan man nu konstatera att om man samlar "som en tjej" så är man lite sämre på det. Om man vill vara bra på något är själva definitionen att inte göra det som en kärring.
För att liksom rättfärdiga den totala slentriansexismen i ordet försvarar man sig från språkrådets sida genom att säga att man tidigare haft med "tjejkött" (vilket jag först uppfattade som "snygg kille") men att de inte är ansvariga för ordet "tjejkast" eftersom det är så gammalt. Ojdå, så bra att det finns sexistiska uttryck som är gamla, då slipper vi ansvara för att vi fortsätter trenden!
Alltså jag orkar inte, ni ser inte hur ni själva skjuter er i foten när ni hjälper tilla tt cementera normer för att tjejer äter visst sorts kött (vilket jag är säker på skulle kunna kallas att välja "kärringkött" när män gjorde det).
Jag har teoretiskt inget emot ordet "tjejlyssna" eftersom jag inte uppfattar något nedvärderande i ordet, men jag fattar inte behovet av att definera att lyssna på samma låt om och om igen som något tjejer gör mer än killar och att det därmed är något tjejigt att göra. Dessutom kan jag tycka att ordet blir lite tainted av att nästan alla andra ord med tjej- i förledet betyder att man är sämre än en kille på det. Tjejlyssna gör mig helt enkelt misstänksam.
Att "fastslå betydelsen" av det är helt jävla onödigt av språkrådet eftersom det knappt använts innan språkrådet tog upp det! Tanten i intervjun försöker dessutom påskina att hon på något sätt "vet" att killar och tjejer gör det här olika och att de inte värderar det, bara noterar det. Då undrar jag spontant när hon sist träffade en tonårstjej, till exempel. För jag vet få som kan samla på saker med sådan geist som tonårstjejer. Jag vet folk som hade Spice Girls-everything i sina tonårsrum. Inte bara väckarklockan och och posters, utan dessutom alla skivor, singlar, böcker i massor utan dessutom japanpressarna av skivorna och böcker på språk de inte ens förstod. För paradoxalt nog är det väl ingen som skulle hävda att tjejer är dåliga på fandom och hur man då kan hävda att tjejer är kassa på att samla, det övergår i alla fall mitt förstånd.

7 comments:

Isabella Swan said...

Alltså, jag vet ju vad jag associerar till när jag hör ordet "tjejkött" och inte fan är det kycklingfilé. (Den som inte tidigare var bekant med uttrycket "styra kött" för att ragga upp en tjej/ett ons har härmed blivit det.) Samtliga föreslagna "tjej-" ord verkar ha det gemensamt att förledet "tjej-" beskriver en "avvikande" variant av grejen/aktiviteten; någon får gärna förklara hur detta motiveras (retorisk uppmaning, då jag verkligen inte ser hur det skulle kunna finnas någon som helst vettig motivering.)

Sara said...

Jag har också bloggat - och mejlat Språkrådet. Av att döma av kommentarerna och de jag har fått på fb så verkar fler ha gjort detsamma i dag. Sjukt bra inlägg!

http://0glorybox0.blogspot.com/2012/01/upprop-nu-mejlar-vi-sprakradet.html

sugarhearted said...

Bra skrivet! Har verkligen inget mer att komma med än det.

Like A Bad Girl Should said...

Sara: jag ser det, vad härligt! :D

Mårten Michanek said...

aa shit de där spice girls-tjejerna killsamlade typ

Matilda said...

Word! Bra skrivet.
Jag skrev en egen reflektion och sammanfattning på min blogg, för att jag vill att mina kompisar får tänka till. Kolla in och kom gärna med kommentarer, nya infallsvinklar osv.

http://petitemy.wordpress.com/2012/01/07/wtf-tjejsamla/

Pål Eggert said...

Jag skulle vilja se ordet "tjejhata" börja användas. Helst i krigsrubriker. Det skulle betyda att tjejer gick bärsärk när de diskriminerades på olika sätt.